T K

Otokoç Otomotiv - Dijital Satın Alma ve Stok Optimizasyonu

Proje İçeriği

Proje Adı: Dijital Satın Alma ve Stok Optimizasyonu Toptan Yedek Parça satın alma süreci; mevcut durumda, iç sistemlerimizden bağımsız şekilde distribütörlerin satın alma ekranlarında talep girilerek yapılmaktaydı. Bu durumda parça satın alımları raporlanabilir durumda değildi ve alımların neye göre yapıldığı bilinmemekte ve takip edilememekteydi. Bu kapsamda Projede satın alma süreci merkezileştirilerek stokların hatalı yönetiminin önüne geçilmiştir ve lokasyonlar arası transfer ile satın alma maliyetleri düşürülmüştür. Projenin satış tahmini bölümünde her bir lokasyon ve ürün ikilisi için haftalık ve aylık satış tahminleri yapıldı. Böylelikle doğru servis düzeyinin yakalanması ve doğru lokasyonda doğru ürün bulundurulması için ilk adım atılmış oldu. Elde bulundurulan hazır miktar da göz önünde bulundurularak gereksiz ürün alımının dolayısıyla stok fazlalığının önüne geçildi. Tedarik sürecinde stok tutma maliyeti, satın alma maliyeti ve lokasyonlarımız arası transfer maliyetleri bir optimizasyon çözümü içerisinde değerlendirilerek şirket için en karlı tedarik kararı verilmeye başlandı. Tüm bu adımların sonucundaki verilere bakıldığında 10 hafta gibi kısa bir sürede alınan doğru ve merkezi tedarik kararları ışında duran stoğun %18’i eritilerek ve servis düzeyi %93’ün üzerinde tutularak 18 Milyon TL değerindeki stok ertilmiş ve 1.8 Milyon TL değerindeki yıllık finansal yükten tasarruf sağlanmış oldu. Bunlara ek olarak ise Toptan Yedek Parça ekibimizin manuel yönetmekte zorluk çektiği seyrek satışlı ve maliyet yükü yaratan parçalar için hızlı ve doğru karar alınması sağlandı. i• İsan bağımsız satınalma sağlayarak personelin katma değeri yüksek işler çıkartması sağlandı • Makine öğrenmesi algoritması ile ürün özelliklerine bakılarak yeni ürün grupları oluşturuldu • Yönetilmesi zor olan ve parçaların büyük bir çoğunluğunu adresleyen seyrek satışlı ürünler için satış tahmini ile bu parçaların parça tedarik süreci optimize edilerek yönetilmesi kolaylaştırıldı. • Projede kullanılan yeni veriler ile proje kartının zenginleştirilmesi sağlandı • Şubelerin kendi başlarına karar vererek yaptıkları satın alımların önüne geçilerek siparişin doğru yönetilmesi sağlandı • Dış faktörlere otomatik uyum sağlayacak yapı oluşturuldu • İzleme dilimleri arasındaki geçişler azaltıldı • Depoya gönderilen ürünlerin düzenli ve doğru akışı sağlandı


Projenin Amacı

erdalk@otokocotomotiv.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Yeni bir süreç ve hizmet yaratıldı. Bu kapsamda satın alma süreci merkezileştirilerek tedarikçiden alınacak parçaların yönetiminin sistem üzerinden yapılması ve satış tahminlemesi, stok durumunun optimize edilmesi ve tedarik sürecinin optimizasyonu ile parça satın alım sürecinin, hareketsiz stoğu eritecek şekilde iyileştirilmesi sağlanmıştır


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Proje geliştirilirken öncelikle ürün grupları oluşturmak, satış tahmini yapmak, stok durumunu ve tedarik sürecini optimize etmek için Kmeans, neural network ve resregyon makine öğrenmesi algoritmaları ve probleme özgü optimizasyon algoritmaları kullanılmıştır. Bununla birlikte ilgili raporları ve kontrol ekranlarını .Net tabanlı ERP sistemimizde geliştirilmiştir. tahmin sonuçlarındaki dalgalanmalar ve olası anomaliler için uyarı mekanizmaları sisteme konuldu.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Şirketimizin holding tarafında da takibi yapılan Dijital Dönüşüm projesi olması nedeniyle üst yönetim desteğini sürekli olarak aldık. Projede meydana gelen zorlukların aşılmasında Proje Yönlendirme Kurulunun etkisi çok olmuştur.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Toptan Yedek Parça, IT, Finans


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

1- %95'e varan oranda doğrulukla tahmin sağlanarak çalışanların yanlış karar verme etkisi azaltılmıştır. 2-Duran stoğun %18’i eritilerek ve servis düzeyi %93’ün üzerinde tutularak 18 Milyon TL değerindeki stok ertilmiş ve 1.8 Milyon TL değerindeki yıllık finansal yükten tasarruf sağlanmış oldu


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projede 9 kişi aktif olarak rol almıştır. Aşağıda ekip üyelerinin birimleri ve projede yer aldıkları roller açıklanmıştır. Dijital dönüşüm iş birimi ve operasyon iş birimi; iş ve süreç detay analizleri, proje yönetimi ve koordinasyonu, süreçlerin tasarlanması kısımlarında rol üstlenmiştir. Data ekibi; veri bilimci arkadaşlar AI ve optimizasyon algoritmalarının geliştirmesinde rol oynamıştır. Yazılım ekibi; Algoritmalardan çıkan sonuçların operasyon ekibinin karar almalarını sağlamak için arayüz tasarımını geliştirmiştir.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Tüm geliştirmeler iç kaynak ile yapılmıştır.